פנו אלינו ללא התחייבות
שלח

 

רחוב החשמל 10, קומה 2, ת.ד 26 עפולה מיקוד 1810001
טלפון: 04-6526479 | פקס: 04-6592087

דוא"ל: OFFICE@DHLAW.CO.IL
 

תביעה בגין תאונת דרכים - התיישנות

בשנת 2010 מצאו את מותם על כבישי ישראל 394 אזרחים בגין תאונות דרכים. כמו כן, תאונות הדרכים מותירות אחריהן מדי שנה שובל של פצועים ובני משפחה אשר חייהם השתנו לבלי היכר בעקבות התאונה. חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מהווה את המסגרת המשפטית להגשת תביעות פיצויים לאחר תאונות אלו. מדובר בתביעות הכפופות לדיני הנזיקין. אי לכך, תביעות אלו יכולות להתיישן במידה והן אינן מוגשות במסגרת מרוץ ההתיישנות הקבוע בחוק. 

התשובה לשאלה מתי תביעת פיצויים לאחר תאונת דרכים תתיישן משתנה למעשה ממקרה למקרה. ראשית, יש להבהיר כי מרוץ ההתיישנות נוגע לתביעה המוגשת בעניין זה לבית המשפט ולא תביעה לחברת הביטוח. דהיינו, כל אימת שלא הוגשה תביעה לבית המשפט, מרוץ ההתיישנות ממשיך להיספר (גם כאשר בין חברת הביטוח לנפגע מתנהל משא ומתן להסדר לפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט).

תביעות פיצויים לאחר תאונות דרכים, בדומה לתביעות נזיקין אחרות במסגרת המשפט האזרחי, מתיישנות בחלוף שבע שנים מיום האירוע. אי לכך, אדם אשר נפגע בתאונת דרכים רשאי לתבוע פיצויים מהגורם המבטח הרלבנטי עד שבע שנים מיום התאונה. עם זאת, ישנם מספר מקרים אשר במסגרתם מתארכת תקופת ההתיישנות.

קטינים

מערכת המשפט הישראלית מכירה בזכותם של קטינים להגיש תביעה עצמאית החל מהתגבשות אישיותם המשפטית וזאת ממועד היותם בגירים. מרוץ ההתיישנות בעניינו של קטין מתחיל לרוץ כאשר האחרון מגיע לגיל 18. אורכה של תקופת ההתיישנות בתביעות פיצויים הינה שבע שנים ועל כן קטין רשאי להגיש את תביעתו עד הגיעו לגיל 25.

מועד גילוי הנזק

חריג נוסף הנוגע לתקופת ההתיישנות הוא במקרים בהם הנזק אשר נגרם לנפגע לאחר תאונת הדרכים מתגלה במועד מאוחר ולא ביום התאונה. במקרים אלו, תקופת ההתיישנות תחל לרוץ ממועד גילוי הנזק, או מועד גילוי הקשר הסיבתי בין הנזק לתאונה, ולא מיום התאונה. עם זאת, לא ניתן להגיש תביעת פיצויים במרחק 10 שנים מיום התאונה, גם כאשר הנזק נתגלה בשלב מאוחר יותר.

מצב נפשי קשה ביותר או חוסר הכרה


תאונות דרכים עלולות לגרום לנזקי גוף קשים עד רמה של חוסר הכרה ו\או מצב נפשי קשה ביותר (לדוגמא, אשפוז בבית חולים לבריאות הנפש). לעיתים הנפגע נמצא במצב רפואי כה מורכב עד שהוא אינו מסוגל כלל להגיש את בעצמו את התביעה. תקופת ההתיישנות במקרים אלו תחל לרוץ כאשר ישוב התובע להכרתו או יימצא במצב נפשי אשר מאפשר פניה לערכאות המשפטיות. לעיתים, בית המשפט ימנה אפוטרופוס לגופו ו\או רכושו של נפגע תאונת דרכים בשל מצבו הקשה. תקופת ההתיישנות תחל מיום מינוי האפוטרופוס.

נטל ההוכחה


במקרים בהם הנתבעים בתביעות לאחר תאונות דרכים טוענים טענת התיישנות, מונח נטל ההוכחה לסתור טענה זו על כתפי התובע. תובעים אשר מבקשים להחיל על תביעתם את אחד החריגים לכלל ההתיישנות, חייבים לשכנע את בית המשפט מדוע חל החריג בעניינם. לדוגמא, עליהם להוכיח כי המועד אשר בו נתגלה להם לראשונה הנזק או הרכיבים האחרים של תביעתם ארע במהלך שבע השנים שקדמו להגשת התביעה, ולא ביום התאונה.

לא רשימה סגורה

יש לזכור כי הארכת תקופת ההתיישנות לאחר תאונות דרכים יכולה להיות ממספר סיבות נוספות. שלושת החריגים אשר פורטו לעיל אינם מהווים רשימה סגורה וייתכן ומקרה מסוים לא יכנס בחריגים אלו אך עדיין יהיה ניתן לבקש את הארכת תקופת ההתיישנות. מומלץ במקרים אלו לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורכי דין העוסקים במשפט הנזיקי בכלל, ובתאונות דרכים בפרט.
 

אתר משרד עורכי-דין דרור חייק הוקם במטרה לסייע לך בתחומי דיני העבודה ונזקי הגוף; המידע המוצג באתר הינו כללי בלבד. אין במידע המוצג באתר זה כל המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. המידע באתר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, ביטוחי, כלכלי או כל ייעוץ מסוג אחר. כל המסתמך על המידע באתר בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. מכיוון שכל מקרה ומקרה שונה בעובדות ובנסיבות יש לקבל ייעוץ משפטי אישי ומפורט בטרם נקיטת הליכים או קבלת החלטות ולא לפעול על סמך המידע הכללי באתר.